Wino ambrozją dla serca

30 listopada 2006, 11:23

Brytyjscy badacze zidentyfikowali oligomeryczne procyjanidyny, które najprawdopodobniej odpowiadają za dobroczynny wpływ niektórych win na długowieczność oraz zdrowie serca. Niektóre czerwone wina zawierają więcej tych związków niż inne.



Hypacrosaurus altispinus

Ewolucyjne podchody dinozaurów

6 sierpnia 2008, 18:53

Delikatne i niezbyt dobrze zbudowane, kaczodziobe dinozaury z rodziny hadrozaurów (Hadrosauridae) nie miały wielkiej szansy w bezpośrednim starciu ze słynnym tyranozaurem. Okazuje się jednak, że ewolucja umożliwiła im sprytne ominięcie tego problemu. O odkryciu informują naukowcy z Uniwersytetu Ohio.


Odkażająca pestka

17 sierpnia 2009, 08:37

Pestka wrzucona do naczynia z pokrojonym awokado oszukuje owoc, że nadal jest cały, co zapobiega utlenianiu i czernieniu. Teraz wygląda na to, że bezużyteczne dotąd pestki mango zostaną wykorzystane jako naturalne konserwanty, chroniące konsumentów przed listeriozą (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Bąbelki są bolesne i... kwaśne

30 września 2010, 07:57

Choć z mniejszą intensywnością, gazowane napoje działają na te same receptory w jamie nosowej, co chrzan czy musztarda (Journal of Neuroscience).


Płód ratuje serce matki własnymi komórkami macierzystymi

21 listopada 2011, 17:06

Płody mogą wysłać organizmowi matki komórki macierzyste, które różnicując się w komórki serca, dokonują naprawy schorowanego narządu. Choć eksperymenty prowadzono na myszach, zespół Hiny Cahundry z Mount Sinai School of Medicine uważa, że właśnie w ten sposób można wytłumaczyć wysoki odsetek samoistnych wyleczeń u kobiet, które w okresie okołoporodowym zmagały się z kardiomiopatiami.


Najstarszy napis z Jerozolimy

15 lipca 2013, 10:50

W Jerozolimie, w pobliżu Wzgórza Świątynnego, odkryto najstarszy alfabetyczny tekst znaleziony na terenie miasta. Wyryto go na dużym pitosie, znalezionym wraz ze szczątkami sześciu innych przez zespół doktora Eilata Mazara. Pitos to rodzaj wielkiego dzbana o beczkowatym kształcie, w którym przechowywano żywność


Model ujawnia, w jaki sposób zarodźce usztywniają krwinki

28 kwietnia 2015, 11:12

Model zainfekowanych zarodźcami malarii czerwonych krwinek może ułatwić leczenie. Naukowcy z USA i Australii badali, w jaki sposób parazytoza prowadzi do sztywnienia erytrocytów.


Znaleziono cenne anglosaskie artefakty z VI wieku

13 stycznia 2017, 06:00

Podczas prac archeologicznych w Cambridge w miejscu przyszłej budowy osiedla mieszkaniowego odkryto rzadkie anglosaskie ozdoby i skarby należące do arystokracji z VI wieku po Chrystusie. Wśród znalezionych przedmiotów znajdują się cenne precjoza jak wysokiej klasy brosze, wielokolorowe szklane i bursztynowe paciorki, pierścienie i szpile do włosów


Naukowcy zidentyfikowali najstarszy twardy ser

16 sierpnia 2018, 09:52

Zestalona biaława masa, znaleziona w jednym z naczyń z grobowca Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika z czasów panowania faraona Setiego I oraz jego syna Ramzesa II, to najstarszy znany twardy ser.


U wybrzeży Albanii znaleziono 22 starożytne amfory

12 lipca 2019, 13:07

W Morzu Jońskim u wybrzeży Albanii archeolodzy odkryli 22 amfory sprzed co najmniej 2500 lat. Zespół naukowców poinformował, że naczynia znajdowały się na głębokości 40-60 m w pobliżu półwyspu Karaburun.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy